CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday, 23 November 2008

aku nak citer something...


dulu kan...time kecik2 dulu...aku slalu masuk ptandingan bersajak n bercerita...1st time aku naik pentas,time darjah satu, utk bace pantun...time tuh,aku dgn kmbar aku,kitorg bce pantun time perhimpunan pagi...tu lah 1st time aku belajar cara berpantun...

semenjak dri tu,aku mule berjinak dgn bnde2 lain yg melibatkan bahasa...dlm darjah 3 cmtu laa,aku da start tulis sajak sendiri...sbb time tu aku da start masuk pertandingan bersajak...mse tuh aku ingat semua peserta kne tulis sajak sendiri,sbb takut nnti disqualified...1st aku masuk pertandingan bersajak tuh,aku igat lg,aku dpat tempat ketiga...

since then,pe2 pertandingan bersajak aku mesti masuk...seingat memori aku [bukan nk riak ke ape laa..] aku mesti dpat tempat 1st,2nd, atau 3rd dlm ape2 pertandingan sajak yg aku masuk...waktu tuh aku sedar ah,aku mmg minat sajak...baik menulis atau mendeklamasikan nye...aku jgak masuk pertandingan bercerita,tpi bukan semua laa...and i did got top 3 places in every contest...darjah 3 jugak la aku start menulis diari aku sendri...waktu tuh,aku mmg tulis diari secare rakus...sape2 aku minat,ape2 aku rase,mesti aku tulis...including sajak2 yg aku reka ilham dri ape yg aku rase time tuh...secara x lgsung,tu lah buku sajak aku yg pertama...

nk jadikan crita la kan...satu hari tuh,waktu tuh darjah enam...abg aku [kembar aku laa] berkomplot dgn cousin laki aku - azmer a.k.a memer,utk curik diari aku sbb nk ba ce ape aku tulis...dan pndek crite dorg berjaye... waktu tuh aku xsedar lg...aku still tulis cm bese...aku start rase pelik bile abg aku start gelak2,sengih2 bile aku dekat dgn org yg aku minat...nih x bleh jadi nih..aku da agak da mesti die bace,hampeh pnye abg...gaduh gak la kitorg waktu aku angin tuh [aku dri kecik mmg slalu menagamok,hahahaha][kitorg gadoh? cm xbese plak..hahahaa]

aku geram sgt,sbb rahsia2 aku sumer die da tau...aku xlayan die dkat seminggu kot...ari2 aku ckap 'aku bnci ko' kat die...skrg mmg aku xrase pe2 la,tpi mase time aku menaip ni,bile aku teringat balik peristiwa bodoh tu,rase nk tergelak aku...sbb bpak ah aku geram sgt dgn die...lpas tuh,aku stil menulis lg,tp dlm diari baru... smpai aku form 3 aku da jrg tp aku still tulis,aku xstop trus...

time form 4 aku cube tulis something yg lain,cerpen... time aku rase tercabar gak ah..nk garap cerita bukan senang..nak reka plot pon susah,apetah lg part klimaks...still,aku cube..i manage tu write 2 cerpen..one of them berjaye dpatkan aku tmpt kedua Minggu Badan Dakwah Rohani SMAKL 2004...

nape ek tetibe aku rase nk tulis pasal nih sume..?? nak citer psal ape sbnanye aku ni??


sbb aku terfikir...aku mmg minat bahase...aku mmg minat sgt sajak...tapi,time kat skolah menengah dulu,aku x berminat lgsung masuk debat...nape ek? biler aku conclude balik,aku mmg xpandai nk argue... serius ckap...mmber2 aku skalipon,pnah ckap kat aku,"dibah ko mmg xbalas balik ek biler kne maki?" ntah...aku pon terpkir,aku pndai ckap weh,dan sgt byak berckap...aku jgak kasar bile berckap...tp one thing i cant do,i cant argue...i just cant...maybe sbb tu lah kwan2 skola mnengah dulu,semua bajet aku mesti amek law pnye la lpas spm nnti...tp aku x,aku x amek law...aku mmg xbleh argue...kalo xbleh argue,mcm mne nk mng kes..??

sajer nk share kat sini...mcm mane aku start jatuh hati kat sajak...cmne aku start tulis cerpen...smpai skarg aku de 3 buku sajak [buku sajak ke-2 hilang mne tah,tak jmpe..]...xtermasok sajak2 pndek dlm phone n dlm laptop....semua nye aku tulis sendri...about a lots of things,it varies depends on what ilham aku time meknulis tuh...bkan mgenai perasaan aku je laa...dan selame aku tulis sajak,aku slalu kate...

u cant force art..and u cant ask me for a poem rite on the spot,it usually just appear in my head...dan itulah ilham...xpernah skali pon aku dok atas meja,perah otak aku utk sebuah sajak...i usually feels it...i never force it...


till then..aku nk kuar sat lg...tulisan kali ni agak poyo sket...maybe kdgaran agak serius here n there...but semua yg aku ckap nih betol...xcaye tanye kmbar aku...hahahaha..
[gmbar di atas :: dgn nor time MSB 08...xtau nk letak gmbar hape...hahaha]
[info tmbahan : smnjak dri darjah satu dulu,abg aku da xpnah la plak nk pantun ke pe atas pntas...blaja men gitar ade laa..hahahahaha]

2 comments:

ahmad nazirul amir said...

ade ke aku bace panton time assembly? =#

duchess11 is DiBaH said...

adela..time darjah satu..
time tu cikgu shahida suruh ko pakai bju melayu,aku pkai baju kurung...
ko nih...
kite siap amek gmbar lg time testing baju tuh...
adehhh~